‘De bankier van de toekomst’..welke toekomst?

'De bankier van de toekomst'...welke toekomst?' door Tony de Bree

View Post

Goede morgen,

terwijl miljoenen zelfstandige ondernemers, startups, scale-ups, MKB-bedrijven en grote ondernemingen wereldwijd worstelen om de lockdown te overleven, hebben veel traditionele grootbanken wereldwijd en grote managementadviesbureaus het over ‘De bankier van de toekomst’ en ‘toekomstige vaardigheden’.

En dat is op dit moment een enorme fout. Waarom? Want al voor de Corona-crisis hebben banken in Europa alleen al 60.000 banen geschrapt (zie hier) en banken en met name de grootbanken, zullen de Coronacrisis niet overleven zonder drastische niet-noodzakelijke kostenbesparende maatregelen waaronder veel senior- en middelmanagement.

En dus hebben veel senior managers en werknemers in de bancaire sector in Nederland een GROOT probleem, zeker nu Wouter Koolmees de ontslagboete in de tweede steunronde heeft afgeschaft.

Waarom een GROOT probleem? Omdat ik uit eigen ervaring sinds 2011 in de praktijk merk dat meeste managers en medewerkers van grootbanken totaal niet op het verlies van hun vaste baan zijn voorbereid.

Na 26 jaar bij ABN Amro (zie hier) heb ik zelf in 2011 mijn vaste baan bij verlaten en ik kan je zeggen dat die ‘carriereswitch’ toch nog een moeilijke transitie was. Waarom? Want hoewel ik sinds 2001 mijn ‘plan b’ uitvoerde door naast mijn dagtaak online geld te verdienen van huis en zelf veel met ICT kon en kan doen te verdienen (zie ‘Geld verdienen met jezelf’) was mijn ‘resocialisatie’ toch moeilijk. De echte wereld ziet er heel anders uit dan vanuit zo’n grote toren.

En als ik nu de egocentrische berichten op LinkedIn lees van veel bankmanagers en werknemers, waaronder enkele van mijn ex-collega’s bij ABN Amro, over ‘hoe succesvol hun videovergaderingen’ thuis zijn, maak ik me echt zorgen om hen.

Ik zie dezelfde houding ook bij een aantal senior managers die willen deelnemen aan onze blended learning-programma’s (‘digital leadership’ en het nieuwe individuele programma ‘Overleven voor senior managers’). Ze denken ‘dat ze over water kunnen lopen’ en dat iedereen op hen wacht.

Daarom weigeren we ze: verkeerde denkwijze en verkeerde houding.

De ongemakkelijke waarheid is dat ‘De bankier van de toekomst’ in de traditionele zin van het woord, de traditionele ‘bedrijfsbankier’ die werkt bij een grote bank, met een hoog salaris, gericht op het leren van toekomstige ‘zakelijke bankvaardigheden’, op sterven na dood is door de Corona-crisis. Grootbanken zijn als je het goed bekijkt gewoon actuele vormen van de Titanic: hij kon niet zinken, maar kan wel zinken.

De keuze is nu aan jou. Als je nu in actie komt heb je nog een kans, maar zelfs dan is het niet zeker dat je aan de ‘Titanic’ kunt ontkomen. 

Je kunt contact met me opnemen via Skype op tony.de.bree of stuur me hier snel een email.

About the Author: tonydebree

Tony de Bree is a born survivor. He worked 26 years in global banking & finance. As turnaround manager and in corporate strategy & change, outsourcing, offshore banking & splitting up ABN Amro Bank globally. In 2001 he started as digital business owner selling digital products in 2001 next to his dayjob at ABN Amro Bank as 'plan b'. In 2011, he became independent business owner helping C-level, startups, scaleups & SMEs to survive and grow personally.

You might like

44 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.