Wat is organisatie-economie?

Wat is organisatie-economie door Tony de Bree

View Post

Hallo, hoe gaat? 

Er is een kennisdomein in de economie en organisatieontwerp dat veel mensen nog niet kennen. Dit kennisdomein is het domein van de organisatie-economie.

Organisatie-economie analyseert organisatorische acties als uitkomsten van strategische, tactische en operationele wisselwerking tussen individuen binnen en buiten het formele bedrijf terwijl ze reageren op prikkels of anderszins hun eigen belangen nastreven.

Organisatie-economie kijkt dus in de traditionele ‘zwarte doos’ van een bedrijf of een grote overheidsorganisatie, een startup, een scale-up en een MKB-bedrijf  zoals in de groeien moet strategiemodellen van Michael Porter, maar ook Lean Startup en Business Model Canvas.

Meer: Wat is ‘the law of dimonishing firms’? 

Door de taak van het organiseren en vooral motiveren en coördineren van menselijke activiteit in een micro-economische context te onderzoeken op nut en noodzaak. Eigenlijk beantwoordt de organisatie-economie de vraag: waarom organiseren we iets eigenlijk? 

Managen, coordineren en samenwerken kost gewoon geld, tijd en energie, het zijn ‘organisatiekosten’. Wat dat zijn, leg ik in een volgend blog uit. 

Neem nu contact op.

Als je dringend organisatieadvies, coaching of training of nodig hebt, maak dan een afspraak via 06-34387806 (whatsapp), Skype me via tony.de.bree of email me hier.

Tot snel,
Tony

 

About the Author: tonydebree

Tony de Bree is a born survivor. He worked 26 years in global banking & finance. As turnaround manager and in corporate strategy & change, outsourcing, offshore banking & splitting up ABN Amro Bank globally. In 2001 he started making money online from home with digital products next to his dayjob at ABN Amro Bank as 'plan b'. In 2011, he became independent business owner helping C-level, startups, scaleups & SMEs to survive and grow personally with on demand consulting and blended learning programs.

You might like