Wat zijn organisatiekosten?

'Wat zijn organisatiekosten?' door Tony de Bree

View Post

Hallo, hoe gaat het? 

Veel grote bedrijven waaronder KLM, verkeren sinds het begin van Covid-19 in grote financiële problemen. Een van de grote problemen waarmee ze worden geconfronteerd, is dat hun zogenaamde niet-noodzakelijke ‘organisatiekosten’ veel te hoog zijn. Maar wat zijn ‘organisatiekosten’ eigenlijk?

Organisatiekosten zijn de kosten of uitgaven voor het opzetten van een bedrijf en het runnen van een bedrijf, gemeten in geld, tijd en energie

Veel corporates en grote Overheidsinstelllingen zijn gewend om al hun kosten inclusief organisatiekosten in termen van geld, tijd en energie door te rekenen aan hun klanten.

Intern en extern aansturen, coördineren en samenwerken kost geld, tijd en energie. Er zijn eigenlijk twee soorten kosten die er vanuit het perspectief van een overlevingsstrategie met een nieuw business model en een nieuw verdienmodel naar kijken:

1) Noodzakelijke kosten en 2) Niet-noodzakelijke kosten.

Een mooi voorbeeld van die laatste categorie is het bezit tijdens Covid-19 van fysieke activa zoals dure kantoorruimte in het centrum van zeer dure steden. Veel bedrijven ontdekten dat iedereen echt goed kon werken en samenwerken vanuit huis met tools als Zoom, Skype en Teams.

Lees meer: ‘Wat is organisatie-economie?’, ‘Wat is een eenvrouwszaak?’ & ‘Kennis van oude normaal ‘groeien moet’ economen is irrelevant’

Iets wat veel succesvolle startups, scale-ups en andere nieuwe bedrijven die de virtuele organisatie als basis organisatieontwerp gebruiken zoals ik sinds 2001 met met ‘de virtuele eenmanszaak’, al lang geleden ontdekten.

En daarom hebben ze veel lagere organisatiekosten en dat verklaart waarom ze veel sneller, beter en goedkoper zijn dan veel grote traditionele organisaties en een grotere overlevingskans hebben. Dat noemen we de ‘relatieve organisatiekosten’.

Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie.

In het dagelijks leven van de 22 betekenisvolle ondernemers in ‘groeien zonder te groeien’ spelen relatieve organisatiekosten voor de betrokken ondernemers zelf alsook voor hun onderneming een belangrijke rol bij het right-sizen van hun onderneming.

Neem nu contact op.

Als je een vraag of verzoek hebt over hoe je ICT kunt gebruiken om je organisatiekosten te verlagen, hoe je de beste overlevingsstrategie voor je bedrijf kunt bepalen en hoe je je bedrijf snel kunt herontwerpen met behulp van ICT, aarzel dan niet om mij te bellen op 06-34387806 (whatsapp), Skype me via tony.de.bree of email me hier.

Tot snel,
Tony

p.s Let’s connect op LinkedIn of op Instagram.

About the Author: tonydebree

Tony de Bree is a born survivor. He worked 26 years in global banking & finance. As turnaround manager and in corporate strategy & change, outsourcing, offshore banking & splitting up ABN Amro Bank globally. In 2001 he started making money online from home with digital products next to his dayjob at ABN Amro Bank as 'plan b'. In 2011, he became independent business owner helping C-level, startups, scaleups & SMEs to survive and grow personally with on demand consulting and blended learning programs.

You might like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.