Kennis van oude normaal ‘Groeien moet’ economen is irrelevant

'Kennis van oude normaal 'Groeien moet' economen is irrelevant' door Tony de Bree

Morgen,

een van de belangijkste aspecten van de Corona-crisis is dat je jezelf moet afvragen of je kennis nog relevant is in de huidige situatie. In veel gevallen is het namelijk zo dat veel ‘oude normaal economie’ kennis niet meer relevant is. Alleen dat vraagt een zeker mate van zelfkennis en zelfreflectie.

En dat hebben veel mensen uit de ‘Groeien moet’ industrie in Nederland nu eenmaal niet. En dat herken ik zelf ook wel een beetje toen ik zelf nog in die corporate ‘bubble’ van de internationale financiele sector werkzaam was t/m 2011.

De kennis van ‘oude normaal economen’ is irrelevant geworden.

Een mooi voorbeeld is de kennis van de oude normaal economen die in de adviesraden van de Overheid zitten en van profs aan oude normaal ‘Groeien moet’ business schools die nog steeds bij voorkeur door de media worden geinterviewd om hun kennis en ervaring te delen.

Hun kennis is irrelevant. Waarom? Die kennis is gebaseerd op:

  1. We leven in een digitale economie en de oude economie principes van fysieke grondstoffen uit de Industriele revolutie zijn dus niet meer van toepassing.
  2. De principes van de ‘Groeien moet’ economie.
  3. Het idee dat er zo iets is als ‘eeuwige groei’.
  4. De mythe dat je extern moet financieren.
  5. De mythe dat je moet groeien.
  6. De mythe dat je persoonlijk steeds meer geld moet verdienen.
  7. De mythe dat je schulden moet maken.

Meer: ‘Groeien zonder te groeien: je moet helemaal niets tenzij je het zelf wilt’

Bovendien zitten moeten we een overlevingsstrategie voor Nederland opstellen en die snel uitvoeren. En daar hebben zij op zijn haags gezegd ‘de ballen verstand’ van. Ze hebben ‘verstand’ van belastinggeld uitgeven, maar niet van geld verdienen in crisistijd en van overleven.

Waarom zijn de oude normaal economen zo hardleers?

En dat de Nederlandse oude normaal ‘Groeien moet’ economen blijven volharden in hun mening is als je het goed bekijkt redelijk logisch? Ze verdienen hun boterham met hun ‘advies’ en ‘kennis’. Het probleem is dat die kennis en die ervaring in deze situatie compleet irrelevant is geworden, maar dat ze in alle advieslichamen van de Regering en de Overheid zitten zoals de SER. en dat ze leven van de corporate management boeken, lezingen en presentaties. En last but not least, ze zitten in hun eigen sociale bubble. Kortom, ze kunnen niet anders.

Of zoals mijn oude senior manager bij ABN Amro Corporate IT Strategy zou zoals te lezen is in Dagboek van een bankier zeggen: ‘Ze hangen allemaal aan de tiet’. Grof uitgedrukt, maar goed beschouwd is het wel zo, toch?

Een ander financieel-economisch systeem is mogelijk in iedere sector.

De praktijk laat zien dat er al lang een alternatief is, dat je namelijk prima kunt Groeien zonder te groeien door bv je eigen virtuele eenmanszaak te starten of als startup of scale-up wenbaar te zijn en te blijven met je eigen vorm van de virtuele organisatie. Zoals 22 succesvolle ondernemers in Groeien zonder te groeien in sectoren als de advocatuur op de Zuid As, in de landbouw, in de bouw en in de Zorg laten zien door van betekenis te zijn, relevant te zijn voor hun klanten en hun omgeving.

We noemen dat Groeien zonder te groeienmet behulp van ICT, met je eigen versie van een minimalistische levenswijze en als minimalistisch ondernemer online en offline.

Als deze benadering je aanspreekt en je wilt concrete voorbeelden zien hoe succesvolle MKB-bedrijven en veel zelfstandige ondernemers dat zelfs tijdens corona doen online doen, volg me dan op Linkedin en deel jouw verhaal en jou kennis en ervaring rond succesvol duurzaam ondernemen.

Nog een prettige dag,
Tony de Bree

About the Author: tonydebree

Tony de Bree is a born survivor. He worked 26 years in global banking & finance. As turnaround manager and in corporate strategy & change, outsourcing, offshore banking & splitting up ABN Amro Bank globally. In 2001 he started as digital business owner selling digital products in 2001 next to his dayjob at ABN Amro Bank as 'plan b'. In 2011, he became independent business owner helping C-level, startups, scaleups & SMEs to survive and grow personally.

You might like

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.