Wat is de ‘Groeien moet’ industrie in Nederland?

'wat is de 'groeien moet industrie in Nederland?' door Tony de Bree

Introductie.

Morgen,

hoe gaat het? Deze week leg ik samen met 3 intrapreneurs en meer dan 20 visie- en verhaal gedreven ondernemers in veel verschillende takken van sport waaronder de landbouw, de bouw en de Zorg de laatste hand aan Groeien zonder te groeien. Waarom je bedrijf klein moet blijven’ (werktitel).

Een van de dingen waar ik me sinds 2001 toen ik met mijn plan-b met mijn virtuele eenmanszaak begon online geld te verdienen en helemaal sinds het begin van de coronacrisis enorm over verbaas is waarom bepaalde mythes zo halstarrig zijn in Nederland en ook daarbuiten en dat geldt zeker voor de mythe van ‘Groeien moet’. Vaak in combinatie met ‘schulden maken moet’.  

Het antwoord is ons al heel lang duidelijk:

“Het is een enorme ‘Groeien moet’ industrie waar veel geld in omgaat”.

Meer: [TIP]: Koop geen ‘groeien moet managementboeken meer’ & ‘[Tip]: Volg geen geen gratis ‘groeien moet webinars’

Wat is de ‘Groeien moet’ industrie?

De vraag is wat de oude normaal ‘Groeien moet’ industrie is. Hier is mijn definitie uit Groeien zonder te groeien:

De ‘Groeien moet’ industrie bestaat uit personen en (grote) bedrijven die op verschillende manieren veel geld verdienen aan het in stand houden van het dogma van het oude economische model van ‘Groeien moet’ en ‘schulden maken moet’ als ‘enige economische model’ .

Mijn oude senior manager bij ABN Amro Corporate IT Strategy zou zoals te lezen is in ‘Dagboek van een bankier’ zeggen: ‘Ze hangen allemaal aan de tiet’. Grof uitgedrukt, maar goed beschouwd is het wel zo, toch?

Het ‘groeien moet’ economisch model is de basis van ons huidige financieel-economische systeem dat nu aan het vastlopen is.

Een ander financieel-economisch systeem.

De praktijk laat zien dat er al lang een alternatief is, dat je namelijk prima kunt ‘Groeien zonder te groeien’ door bv je eigen virtuele eenmanszaak te starten of als startup of scale-up wenbaar te zijn en te blijven met je eigen vorm een virtuele organisatie.

We noemen dat ‘Groeien zonder te groeien’ met behulp van ICT.

Als deze benadering je aanspreekt en je wilt concrete voorbeelden zien hoe succesvolle MKB-bedrijven en veel zelfstandige ondernemers dat zelfs tijdens corona doen online doen, volg me dan op Linkedin en deel jouw verhaal en jou kennis en ervaring rond succesvol duurzaam ondernemen.

Nog een prettige dag,
Tony de Bree

About the Author: tonydebree

Tony de Bree is a born survivor. He worked 26 years in global banking & finance. As turnaround manager and in corporate strategy & change, outsourcing, offshore banking & splitting up ABN Amro Bank globally. In 2001 he started as digital business owner selling digital products in 2001 next to his dayjob at ABN Amro Bank as 'plan b'. In 2011, he became independent business owner helping C-level, startups, scaleups & SMEs to survive and grow personally.

You might like

18 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.