Wat is een solopreneur?

'Innovatief hoger onderwijs met 'Overlevingsstrategie voor startups' bij Management of ICT' door Tony de Bree

Hey hoe gaat het met je vandaag?

Lukt het om om je leven professioneel en privé ‘te pivoten’ om deze coronacrisis te overleven?  

Veel mensen beginnen naast hun functie als een persoonlijke ‘carriereplan-b’ met ondernemen in deeltijd. Een van de beste manieren om dat te doen is door (online) solopreneur te worden, zoals ik in 2001 deed toen ik nog bij de wereldwijde ABN Amro Bank werkte (zie hier).

Maar wat is dat eigenlijk, een ‘solopreneur’? Mijn definitie:

‘Een persoon die zelfstandig zijn bedrijf opricht en runt, zonder de steun van een mede-oprichter of medewerkers met wie hij of zij een formele, contractuele relatie heeft’.

Meer: Doe-het-zelf startup & scale-up leerpakket & Begin nu je startup met deze doe-het-zelf startup bundel

Het laatste deel van de definitie is belangrijk. Want als solopreneur en vooral als online solopreneur om bijvoorbeeld online geld te verdienen terwijl je thuis werkt, doe je eigenlijk helemaal niet alles alleen!

Je werkt met veel mensen lokaal en wereldwijd, met je eigen unieke zakelijke ecosysteem. Je hebt gewoon geen vaste contractuele relatie met hen zoals in oude traditionele organisaties.

Solopreneurship is een belangrijke optie als carriereplan-b als je bang bent om je baan te verliezen of als je een ‘side hustle’ wilt starten ‘voor het geval dat’. Het heeft mij in ieder geval enorm geholpen bij mijn persoonlijke ontwikkeling en om de overstap van ‘bankier’ naar solopreneur in 2001 en fulltime in 2011 te maken. en nu opnieuw sinds het begin van de coronacrisis.

Als je meer tips wilt krijgen over hoe je een succesvolle solopreneur kunt worden, maak dan een bladwijzer voor deze berichten over succesvol solopreneurship (in het Engels), oké?

Hulp nodig?

Als ik je kan helpen met je ‘carriereplan-B’, met je carriereswitch, aarzel dan niet om me te bellen via Skype op tony.de.bree.

Vriendelijke groeten,
Tony de Bree

p.s.
Je kunt me hier ook volgen op LinkedIn of op Instagram.

About the Author: tonydebree

Tony de Bree is a born survivor. He worked 26 years in global banking & finance. IN ICT, in Educational Technology, in corporate strategy & change, outsourcing, offshore banking & splitting up ABN Amro Bank globally. In 2001 he started to make money online from home with digital products next to his dayjob as 'online plan b'. In 2011, he became independent business owner helping senior managers, startups, scaleups & SMEs to survive and grow with on demand consulting, training & coaching and as Dragon.

You might like