Hoe om te gaan met ontslag Updated for 2024

Hoe om te gaan met ontslag door Tony de Bree

Updated: June 21, 2024

Goede dag,

Je staat elke dag op en denkt na over de dingen die je die dag moet doen als je naar kantoor gaat of zoals nu vanuit huis met je collega’s via Teams of Zoom dagelijks doet.  Je voelt je soms onzeker, maar je weet dat het goed is om een ​​baan te hebben die de rekeningen betaalt, zeker in deze tijd.

Dan ontvang je plotseling na je vakantie een email waarin je baas je vraagt om met een aantal andere collega’s naar kantoor naar een vergaderruimte te komen. Er is ook een persoon van Human Resources bij de vergadering. Vervolgens geeft je baas aan iedereen het nieuws dat ze hun baan verliezen. Waaronder jij.

Dat is wat ik zelf meemaakte in Q3 van 2011. Maar ik was er op voorbereid en vond het zelfs prima. Maar ontslagen worden is hoe dan ook nooit gemakkelijk. Je eerste gedachte is: hoe ga ik de rekeningen betalen? Heb je  genoeg geld om je uitgaven voor de komende maanden te dekken? Het is niet zo eenvoudig als vroeger om een ​​nieuwe vaste baan te vinden. Zelfs als je iets vindt, duurt het enkele maanden voordat je bij een ander bedrijf aan de slag gaat, een beetje afhankelijk van je leeftijd en je opleidingsniveau natuurlijk. 

De eerste stap is om niet in paniek te raken. Je baan verliezen is een zware slag. Het is echter niet het einde van de wereld. Je zult uiteindelijk wel ander werk vinden, maar misschien niet meer een andere vaste baan met hetzelfde salaris en op hetzelfde niveau. 

Concentreer je in ieder geval niet op wat er met je vaste baan is gebeurd. Dat is het verleden. Concentreer je in plaats daarvan op hoe je de situatie kunt veranderen door op de juiste manier om te gaan met deze tegenslag en je te focussen op ‘wat wel’. Want daar krijg je energie van.

Meer: ‘Wat is persoonlijke right skilling?’, ‘Hoe kies je de beste coaching in crisistijd?’ , ‘Geld verdienen met de virtuele eenmanszaak’ , ‘Wat is een solopreneur?’

Sommige mensen gebruiken drugs en alcohol nadat ze zijn ontslagen, en dat moet je vermijden. Het is gemakkelijk om verslaafd te raken, en als je dat eenmaal doet, is het een uitdaging om die situatie te boven te komen. Het kan ertoe leiden dat je je zoektocht naar een andere baan of ander werk uitstelt. Erger nog, je zult je waarschijnlijk van je familie en van je vrienden vervreemden. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is alcohol namelijk een kalmerend middel. Als je niet goed weet wat je moet doen en je gaat die kant op, dan zal dit gedrag je in een neerwaartse spiraal doen belanden.  

Hier zijn wat van mijn persoonlijke tips:

  • Probeer te bezuinigen. Kijk zo snel mogelijk naar je uitgaven en schrap niet noodzakelijke uitgaven. Meestal scheelt dat direct een hele hoop. 
  • Hopelijk heb je wat geld gespaard voor noodgevallen. Gebruik dan dit geld in plaats van nog meer op krediet te kopen of nog meer schulden aan te gaan.
  • Als je niet voldoende inkomsten hebt, zorg er dan voor dat je je hypotheek of huur betaalt voordat je enige andere uitgaven doet.
  • Onderhandel over betalingsvoorwaarden op andere rekeningen en facturen.

Hoe weet jij dat, Tony? 

Ik ben in 2001 begonnen als cariereplan-b om online geld te verdienen vanuit huis naast mijn vaste baan bij ABNAmro en eind 2011 heb ikzelf die vaste baan gedag gezegd en ben ik online en offline voor mijzelf begonnen. Dus ik weet wat je doormaakt als je al dan niet vrijwillig je vaste baan achter je laat (zie hier). 

Wil jij eerlijk werkadvies, opleidingsadvies & coaching?

Wil je weten wat voor jou de beste werkmarkt-optie is met de meeste slaagkans, welke opleidingen offline en online je daarvoor snel zou kunnen volgen en heb je behoefte aan persoonlijke coaching in crisistijd op maat, whatsapp of bel me dan op 06-34387806.

Succes en houd je aan de 1,5 afstand, ok?
Tony de Bree

p.s.
Je kunt me hier ook volgen op LinkedIn of op Instagram.

About the Author: tonydebree

Tony de Bree worked in Financial Services including in corporate venturing and e-commerce for 26 years and he made the transition from banker to entrepreneur working from home and making money online with his own "online plan b" with digital products as side-hustles in 2000 and as hybrid business owner since 2011. Since the beginning of the Covid-19 pandemic, he helps corporates, small business owners, startups & scaleups to define and implement the best digital survival strategy and he helps managers and employees to become a successful entrepreneur with a personal digital-right skilling plan.

You might like

error: Content is protected !!