Wat is blended learning? Updated for 2024

'Wat is blended learning nu echt?' door Tony de Bree

Updated: May 24, 2024

Hallo. Hoe gaat het?

iedereen heeft het tegenwoordig over ‘blended learning’. Er zijn nogal wat definities in omloop en wat opvalt is dat er bijna altijd wordt gezegd dat daar altijd online of offline groepsgewijze werkvormen bij moeten zijn. Maar dat is niet zo.

Blended Learning is de Engelse term voor een combinatie van verschillende leervormen die je afhankelijk van leerdoelen bundelt in een oplossing. 

Blended learning is een mix van verschillende leervormen die online en/of ofline kunnen worden ingezet, groepsgewijs of individueel of een combinatie daarvan’.

Een stukje geschiedenis van ‘blended learning’.

Sinds het begin van de jaren’80 van de vorige eeuw maakt daar ook individueel en groepsgewijs ‘leren op afstand’ onderdeel van uit met eLearning met verschillende interactievormen via de eigen grote gesloten netwerken van grote corporates werldwijd zoals grote internationale banken.

Een van de grote veranderingen die toen plaatsvonden was de transitie van groepsgewijs onderwijs naar individueel leren om grote hoeveelheden mensen om- en bij te scholen in de ICT bv in hun eigen tijd en in hun eigen tempo zoals bij dit grote programma.

Meer: Wat is ‘leven lang leren’? / ‘Mogelijk 1 miljoen werkloos door Corona. Wat is jouw ‘plan b’ ?’.

Ook video conferencing werd al door diezelfde hele grote bedrijven ingezet vanaf de eerste fase van globalisering van die multinationals. Maar omdat het heel duur was waren er maar een een of maximaal twee speciale ‘video conferencing’ ruimtes per locatie van zo’n multinational en werd het vaak alleen gebruikt door het senior management of bij grote wereldwijde programma’s.

Dat is tegenwoordig wel wat anders: we kunnen zelfs op onze smartphone met een persoon of met hele groepen mensen waar dan ook ter wereld met online video inclusief geluid in contact komen en samenwerken! Mooi toch?

En dat biedt enorm veel nieuwe mogelijkheden om veel innovatieve vormen van leren samen te stellen, on demand, net als bij Netflix bv. Of dat nu is vanwege leven lang leren of  om snel nieuwe kennis en vaardigheden in je eigen tijd en in je eigen tempo op maat op te kunnen doen om je overlevingsplan te maken en niet failliet te gaan als het even kan.

De toverwoorden zijn ‘on demand’ en ‘op maat’.

Nog een prettige avond.

Tony de Bree

About the Author: tonydebree

Tony de Bree worked in Financial Services including in corporate venturing and e-commerce for 26 years and he made the transition from banker to entrepreneur working from home and making money online with his own "online plan b" with digital products as side-hustles in 2000 and as hybrid business owner since 2011. Since the beginning of the Covid-19 pandemic, he helps corporates, small business owners, startups & scaleups to define and implement the best digital survival strategy and he helps managers and employees to become a successful entrepreneur with a personal digital-right skilling plan.

You might like

23 Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!