Wat is ‘woekerfinanciering’? Updated for 2024

Updated: May 25, 2024

View Post

Goede morgen,

veel ondernemers van groot tot klein in Nederland zijn in grote financiele problemen gekomen door de Corona-crisis waaronder veel MKB-bedrijven. 

Een van de grootste problemen daarbij is de financieringsstrategie, het  onderste element in het startup model canvas©, je scale-up model canvas© of het mkb-model canvas©. Wat dat is? Dat is de mix van interne en externe financieringsvormen om het verdienmodel en het business model van de onderneming te financieren. 

Deze crisis laat overduidelijk zien dat het model van starters, startups en MKB-bedrijven aan te zetten om extern te financieren/extern vermogen aan te trekken om dat ‘Groeien moet’, een van de hoofdoorzaken is van de huidige financiele problemen van veel ondernemers van groot tot klein, inclusief het MKB.

Vanaf dag 1 leren we ondernemers dat ‘extern financieren moet’.

Hoe dat komt? Omdat we vanaf dag 1 starters leren dat ‘extern financieren moet’ (bv ikgastarten.nl), dat ze naar de bank ‘moeten’, schulden ‘moeten maken’ en ‘investor-ready’ ‘moeten worden’ terwijl dat helemaal niet in hun belang is en er alternatieven genoeg zijn.

Ik zie het al als ik businessplannen van studenten Entrepreneurship moet beoordelen aan het eind van Entrepreneurship opleidingen. En hetzelfde geldt als ik als Dragon optreedt bij hogescholen, universiteiten en bij grote bedrijven.  

Als we een ding kunnen leren uit deze crisis is dat ondernemers ‘woekerfinancierings’ producten werden en nog steeds worden aangesmeerd om hun onderneming te fianncieren en dat die producten vaak niets anders zijn dan wat bekende ‘koopsompolissen’ voor consumenten waren, maar dan in de vorm van producten voor ondernemingsfinanciering voor zelfstandige ondernemers, starters, startups, scale-ups en andere MKB-bedrijven. 

Het wordt tijd dat de politiek zich daar eens mee bezig gaat houden aangezien de Nederlandse belastingbetaler daar nu in de steunpakketten voor opdraait. 

Als je wilt proberen om een faillissement te voorkomen als dat nog kan en snel een overlevingsplan wilt maken, dan doe je het anders. Dan ga je voor ‘ondernemingsfinanciering 2.0’.  Als je daar tips over wilt krijgen, lees dan deze blogs.

Tony de Bree

p.s. Als je een overzicht van een aantal financieringsvormen wilt zien voor starters en startups, lees dan hoofdstuk 7 van ‘Kan het vliegen?’.

About the Author: tonydebree

Tony de Bree worked in Financial Services including in corporate venturing and e-commerce for 26 years and he made the transition from banker to entrepreneur working from home and making money online with his own "online plan b" with digital products as side-hustles in 2000 and as hybrid business owner since 2011. Since the beginning of the Covid-19 pandemic, he helps corporates, small business owners, startups & scaleups to define and implement the best digital survival strategy and he helps managers and employees to become a successful entrepreneur with a personal digital-right skilling plan.

You might like

error: Content is protected !!