Kennis van oude normaal ‘Groeien moet’ economen is irrelevant Updated for 2025

'Kennis van oude normaal 'Groeien moet' economen is irrelevant' door Tony de Bree

Updated: January 20, 2025

Morgen,

een van de belangijkste aspecten van de Corona-crisis is dat je jezelf moet afvragen of je kennis nog relevant is in de huidige situatie. In veel gevallen is het namelijk zo dat veel ‘oude normaal economie’ kennis in de digitale economie niet meer relevant is. Alleen dat vraagt een zeker mate van zelfkennis en zelfreflectie.

En dat hebben veel mensen uit de ‘Groeien moet’ industrie in Nederland nu eenmaal niet. En dat herken ik zelf ook wel een beetje toen ik zelf nog in die corporate ‘bubble’ van de internationale bancaire & financiele sector werkzaam was t/m 2011.

De kennis van ‘oude normaal economen’ is irrelevant geworden.

Een mooi voorbeeld is de kennis van de oude normaal economen die je voortdurend op de t.v. ziet, in de kranten leest, die in de adviesraden van de Overheid zitten en van profs aan oude normaal ‘Groeien moet’ business schools die nog steeds bij voorkeur door de media worden geinterviewd om hun kennis en ervaring te delen, ‘te adviseren’ en ‘te duiden’.

Hun kennis is irrelevant. Waarom? Omdat hun ‘visie’ en ‘mening’ gebaseerd is op:

  1. de oude principes van de materiele ‘Groeien moet’ economie;
  2. het achterhaalde principe van de integrale kostenberekening als basis voor de prijs van je diensten en preoducten;
  3. het verkeerde idee dat er zo iets is als ‘eeuwige economische groei’;
  4. de mythe dat je als ondernemer extern moet financieren en naar de bank moet;
  5. de mythe dat je onderneming moet groeien;
  6. de mythe dat je persoonlijk steeds meer geld moet verdienen;
  7. de mythe dat je schulden moet maken.

Meer: ‘Omscholing in crisistijd: kies voor jou relevante opleidingen?’, ‘Wat is een digibeet?’, Wat is digibetocratie? & ‘Wat is digital right-skilling?’

Bovendien zitten moeten we een digitale overlevingsstrategie voor Nederland opstellen en die snel uitvoeren. En daar hebben zij op zijn haags gezegd ‘de ballen verstand’ van. Ze hebben ‘verstand’ van belastinggeld uitgeven, maar niet van geld verdienen in crisistijd en van overleven in de digitale economie.

Waarom zijn de oude normaal economen zo hardleers?

En dat de Nederlandse oude normaal ‘Groeien moet’ economen blijven volharden in hun mening is als je het goed bekijkt redelijk logisch? Ze verdienen hun boterham met hun ‘advies’ en ‘kennis’. Het probleem is dat die kennis en die ervaring in deze situatie compleet irrelevant is geworden, maar dat ze in alle advieslichamen van de Regering en de Overheid zitten zoals de SER. en dat ze leven van de corporate management boeken, lezingen en presentaties. En last but not least, ze zitten in hun eigen sociale bubble. Kortom, ze kunnen niet anders.

Of zoals mijn oude senior manager bij ABN Amro Corporate IT Strategy zou zoals te lezen is in Dagboek van een bankier zeggen: ‘Ze hangen allemaal aan de tiet’. Grof uitgedrukt, maar goed beschouwd is het wel zo, toch?

Een ander financieel-economisch systeem is mogelijk in iedere sector.

De praktijk laat zien dat er al lang een alternatief is, dat je namelijk prima kunt Groeien zonder te groeien door bv je eigen virtuele eenmanszaak te starten of als startup of scale-up wenbaar te zijn en te blijven met je eigen vorm van de virtuele organisatie. Zoals 22 succesvolle ondernemers in Groeien zonder te groeien in sectoren als de advocatuur op de Zuid As, in de landbouw, in de bouw en in de Zorg laten zien door van betekenis te zijn, relevant te zijn voor hun klanten en hun omgeving.

We noemen dat Groeien zonder te groeienmet behulp van ICT, met je eigen versie van een minimalistische levenswijze en als minimalistisch ondernemer online en offline.

Als deze benadering je aanspreekt en je wilt concrete voorbeelden zien hoe succesvolle MKB-bedrijven en veel zelfstandige ondernemers dat zelfs tijdens corona doen online doen, volg me dan op Linkedin en deel jouw verhaal en jou kennis en ervaring rond succesvol duurzaam ondernemen.

Nog een prettige dag,
Tony de Bree

About the Author: tonydebree

Tony de Bree worked in Financial Services including in corporate venturing and e-commerce for 26 years and he made the transition from banker to entrepreneur working from home and making money online with his own "online plan b" with digital products as side-hustles in 2000 and as hybrid business owner since 2011. Since the beginning of the Covid-19 pandemic, he helps corporates, small business owners, startups & scaleups to define and implement the best digital survival strategy and he helps managers and employees to become a successful entrepreneur with a personal digital-right skilling plan.

You might like

error: Content is protected !!