E-learning in het onderwijs: meer dan video tutorials & webinars Updated for 2024

'E-learning is meer dan video's en webinars' door Tony de Bree

Updated: June 24, 2024

Goede morgen,

e-learning is hot tijdens de Coronacrisis in Nederland en op zich terecht. maar wat verstaan veel mensen nu onder ‘e-learning’ als je zo naar de blogs en zelfs de peperdure opleidingen voor ‘e-learning ontwerper’ kijkt? 

Dan zie je dat het vooral over video tutorials gaat (vaak ‘pratende hoofden’) en over webinars met Teams of Zoom.  Maar klopt dat? Nee dus.  

Online leren of leren op afstand kun je met veel verschillende leervormen afhankelijk van de leerdoelen die je wilt bereiken op maat ‘blended’ invullen. Waar video tutorials/instructie video’s er slechts 1 van is. 

Meer: ‘Wat is e-elearning nu echt?’‘De Corona-crisis biedt het hoger onderwijs juist enorme kansen’  en ‘Wat is een solopreneur?’

Hoe ik dat weet? Omdat ik het ontwerpen, produceren en uitrollen van blended learning vanaf 1983 t/m 1993 van top-onderwijskundigen in COO (Computer Ondersteund Opleiden) heb geleerd en vervolgens heb toegepast als programma manager Computer Based Tarining (CBT) bij de Amro Bank bij het o.a. als projectleider op grote schaal individueel bijscholen met e-learning van bankmedewerkers in het gebruik van ICT (klik hier). En als head of Educational Technology aan het begin van de jaren’90. 

Daarna heb ik met die kennis en ervaring sinds 2001 online als mijn cariereplan-b naast mijn vaste baan bij ABN Amro geld verdiend en als zelfstandig ondernemer na 2011 als een van mijn online en offline inkomstenstromen waaronder bij het ontwerpen van ‘digital leadership’ blended learning programma’s. 

Het goede nieuws is dat de ontwerpprincipes waaronder die van de cognitieve psycholoog Robert Gagne nog steeds van toepassing zijn. Alleen is de technologie beter en goedkoper. Dus het is allemaal veel gemakkelijker dan vroeger als je het over de technologie hebt. Aleen het het ontwerpen van goed leermateriaal is nog steeds de grote bottleneck. 

Meer weten hoe jij e-learning en blended learning kunt leren ontwerpen en produceren?

Als ik je kan helpen met je ‘e-elearning in het onderwijs’ als je je b.v. wilt om- of bijscholen als docent als onderdeel van je omscholing in crisistijd of als je als zelfstandig ondernemer verschillende vormen van e-learning, online cursussen & blended learning als extra inkomstenstroom, aarzel dan niet om me te bellen via Skype op tony.de.bree of wa via 06-34387806.

Vriendelijke groeten,
Tony de Bree

p.s.
Je kunt me hier ook volgen op LinkedIn of op Instagram.

About the Author: tonydebree

Tony de Bree worked in Financial Services including in corporate venturing and e-commerce for 26 years and he made the transition from banker to entrepreneur working from home and making money online with his own "online plan b" with digital products as side-hustles in 2000 and as hybrid business owner since 2011. Since the beginning of the Covid-19 pandemic, he helps corporates, small business owners, startups & scaleups to define and implement the best digital survival strategy and he helps managers and employees to become a successful entrepreneur with a personal digital-right skilling plan.

You might like

error: Content is protected !!