7 tips om thuis meer te doen in minder tijd

'7 tips om thuis meer te doen in minder tijd' door Tony de Bree

Goede morgen,

hoe je het ook draait of keert, de Corona-crisis en wat daarna gaat gebeuren  zal er de komende jaren voor zorgen dat de ‘vastebanenloosheid’ alleen nog maar verder zal stijgen includief in de bancaire sector. Dit betekent dat het dus zowel voor manager als voor werknemer steeds belangrijker wordt om ervoor te zorgen dat je snel en met succes een carrière switch kunt maken. Dit blog geeft je daar wat eerste tips voor op basis van mijn eigen ervaringen sinds 2001 en vooral na 2011 toen ik ABN Amro definitief verliet (zie mijn LinkedIn-profiel).

Een van de grootste uitdagingen voor ondernemers is hoe om te gaan met de beperkte tijd die je hebt, zeker als je ondernemen combineert met een vaste baan. Om je een beetje op weg te helpen geef ik je hier 7 tips  je meer kunt doen in minder tijd: het nieuwe werken in de dagelijkse praktijk. Sommige tips kun je overal toepassen, andere zijn specifiek gericht op thuiswerken, op thuis ondernemen naast je vaste baan of op de situatie waarin je helemaal voor jezelf bent begonnen. Gebruik ze om na te denken waar je op dit moment precies je tijd aan besteedt en hoe je dat beter kunt doen.

1. Bereid alles al de vorige dag voor

Het is handig om de dag ervoor al alles klaar te leggen wat je op de dag zelf nodig hebt om te voorkomen dat je dingen vergeet. Dat kunnen kleine dingen zijn als een werkende pen en een markeerstift, maar ook een belangrijke presentatie voor een klant of een ander belangrijk document. Onlangs was er op een online conferentie weer en spreker die geen back-up van zijn presentatie had gemaakt en toen zijn eigen laptop het niet deed, had hij dus een groot probleem. Ik mail altijd de belangrijke bestanden inclusief presentaties de vorige dag naar mijzelf zodat ik altijd een back-up heb.

2. Sta eerder op dan strikt noodzakelijk is

Als je een uur eerder wakker wordt dan nodig is, weet je zeker dat je op tijd bent voor een afspraak of voor de presentatie op een online event, workshop of masterclass. Bovendien kun je dan even wennen aan de omgeving waar je gaat werken of jezelf voorbereiden op een vergadering of een gesprek. Veel popmuzikanten en andere artiesten staan altijd eerder op en gaan dan alvast kijken naar de zaal waar ze moeten optreden. Dat is een goede gewoonte en komt ook professioneel over op je klanten.

Meer: ‘Geld verdienen met de virtuele eenmanszaak’, Omscholing in crisistijd: kies voor jou relevante opleidingen’ & ‘Groeien zonder te groeien”je ‘moet’ helemaal niets’

3. Ontbijt goed

Veel mensen hebben ’s morgens weinig energie of een slechte bui omdat ze hun ontbijt hebben overgeslagen. Eet daarom een gezond ontbijt met veel fruit. Mocht je geen tijd hebben om te ontbijten, maak je ontbijt dan de avond daarvoor klaar om mee te nemen voor onderweg. Mijn schoonvader maakte toen hij nog leefde zult voor me en mijn ex maakte mijn boterhammen klaar. Hoewel dit de hoon van veel collega’s opleverde, bleek al snel dat de meesten eigenlijk heel jaloers waren dat hun vrouw dat niet voor hen deed! Neem als het even kan de tijd om rustig te ontbijten.

4. Zorg voor de juiste instelling vóór je begint

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je geconcentreerd kunt werken. Ontspan je de avond ervoor goed zodat je direct na het ontbijt aan de slag kunt. Sommige mensen lezen eerst nog een uur voordat ze gaan slapen, anderen kijken nog even naar een ‘simpel’ televisieprogramma. Heb je persoonlijke of andere problemen, probeer die dan op te lossen voordat je begint.

5. Maak een lijst van de dingen die je vandaag af wilt hebben

Maak een prioriteitenlijst van dingen die je op een dag af wilt hebben. Dit heeft het voordeel dat het allemaal wat concreter is en dat je kunt zien of je het aan het eind van de dag ook inderdaad af hebt. Dit is iets anders dan je vaak in een grote organisatie doet, waarbij je vooral aan traditioneel timemanagement doet: wanneer kan ik mijn concrete producten opleveren tussen alle vergaderingen en meetings door?

Er zijn mensen die gebruikmaken van things to do-blokken en er zijn mensen die voordat ze beginnen een lijstje maken op een briefje. Het maakt niet uit hoe je het doet, als je het maar doet. Dit punt is nog belangrijker als je voor jezelf begint. Zo kun je structuur in je werkdag aanbrengen.

6. Kies de juiste werkomgeving

Het voordeel van eigen baas zijn is dat je zelf kunt beslissen waar en onder welke omstandigheden je het meest productief bent. De ene werknemer of ondernemer kan goed werken terwijl er veertig mensen om hem heen aan het praten zijn en de ander heeft absolute rust nodig. Het hangt er ook van af wat je precies moet doen. Ik schrijf mijn boeken vaak op het platteland of in een huis zonder iemand in de buurt. Ik weet dat ik absolute rust en stilte om me heen nodig hebt om mijn ideeën te kunnen structureren en om goed te kunnen schrijven. En hetzelfde geldt voor het bouwen van websites of als ik moet programmeren. Maar voor een acquisitiegesprek of een netwerkbijeenkomst maakt het me niet zoveel uit. Schrijf voor jezelf eens op wat voor jou de meest optimale werkomgevingen zijn voor welke activiteiten en onder welke omstandigheden.

7. Zorg dat je alles bij de hand hebt

Om te zorgen dat je ontspannen en productief kunt werken, is het belangrijk dat alles wat je daarbij nodig hebt in de buurt is en klaar is voor gebruik. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende printpapier, reserve-inktpatronen, eten en drinken (liefst water) binnen handbereik hebt. Ik neem bijvoorbeeld altijd een kartonnen flip-over mee als ik buitenshuis werk om voor en tijdens het werken dingen op te kunnen schrijven of er allerlei ideeën op verschillende kleuren post-its op te kunnen plakken.

Tot slot. 

Tot zover deze concrete tips om alvast de eerste stappen te zetten om van medewerker ondernemer te worden en om uit je gouden kooi te komen. Heb je er wat aan? In hoofdstuk 3 van Geld verdienen met jezelf staan nog veel meer tips en in hoofdstuk 2 kun je een test doen om te zien of je op dit moment al de mentaliteit van een ondernemer hebt of toch nog meer die van een medewerker. En als klap op de vuurpijl leer je hoe je in 15 minuten je eerste online onderneming op kunt zetten om je eerste bescheiden nieuwe inkomsten te kunnen gaan genereren.

Als je aan een carriereswitch denkt en je hebt behoefte aan een persoonlijk opleidings- op loopbaanadvies, aarzel dan niet om me te bellen via Skype op tony.de.bree of e-mail me hier.

Succes en houd je aan de 1,5 afstand, ok?

Mvg

Tony de Bree

About the Author: tonydebree

Tony de Bree worked in Financial Services including in corporate venturing and e-commerce for 26 years and he made the transition from banker to entrepreneur working from home and making money online with his own "online plan b" with digital products as side-hustles in 2000 and as hybrid business owner since 2011. Since the beginning of the Covid-19 pandemic, he helps corporates, small business owners, startups & scaleups to define and implement the best digital survival strategy and he helps managers and employees to become a successful entrepreneur with a personal digital-right skilling plan.

You might like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!