Van bankier tot ondernemer in crisistijd (deel 1) Updated for 2024

'Van bankier tot ondernemer in crisistijd' door Tony de Bree

Updated: May 25, 2024

Goede morgen,

9 jaar geleden vertrok ik bij ABN AMRO en schreef ‘Geld verdienen met jezelf’ voor mensen zoals ikzelf die bij o.a. de grootbanken hun vaste baan kwijtraken en die geld moesten gaan verdienen met hun eigen kennis en ervaring. daarin deelde ik mijn praktische ervaring sinds 2001 als part-time ‘digital business owner’.

In een serie blogs onder de titel ‘van bankier tot ondernemer’ deel ik de komende tijd snel mijn persoonlijk ervaringen over waar ik tegenaan liep en waar je als ex-manager of als medewerker in de financiële sector, maar ook daarbuiten, kansen liggen, zelfs in deze crisistijd.

De toekomst van werk in de financiële sector VOOR Corona
De afgelopen jaren is de werkgelegenheid in de financiële sector drastisch afgenomen. En dat geldt vooral voor de werkgelegenheid bij de grootbanken en de grote verzekeraars.

De belangrijkste oorzaken daarvan waren aan de ene kant veranderend klantengedrag (steeds meer mobiel en online producten afnemen) maar aan de andere kant ook een gebrek aan innovatie bij de betrokken grote bedrijven. Het geld bleef immers maar binnenstromen dus men ging rustig door met ‘Lean’ en ‘Agile’.

Intussen werd er veel aandacht besteed aan ‘De bankier van de toekomst, waarbij men er van uit ging dat die ‘Bankier van de toekomst’ bij grootbanken kon blijven werken en dat de future skills die je daarvoor nodig had de future skills die passen bij die grote traditionele ‘dinosaurier organisaties’ waaronder de traditionele grootbanken ABN Amro, Rabo Bank en ING.

Door de Corona-uitbraak is de wereld echter fundamenteel veranderd en dat geld ook voor de toekomst van de vaste baan voor individuele senior managers en medewerkers binnen de financiele sector en in het bijzonder de bancaire sector.

Wordt vervolgd.

Take care.

Tony

Tony de Bree werkte 26 jaar bij ABN AMRO en maakte zelf vanaf 2001 tot 2011 de transitie van bankier tot ondernemer in een aantal soms moeilijke en pijnlijke stappen. Tony probeert zoveel mogelijk mensen bij Financiële instellingen te helpen om de juiste keuzes te maken tijdens de huidige crisis en om de transitie ‘van bankier tot ondernemer’ te maken als ze dat in zich hebben. 

Let’s connect op LinkedIn hier en op Twitter: @tonydebree (in het Engels)  @dagboekbankier (in het Nederlands) en @fintechtrends  (in het Engels).

About the Author: tonydebree

Tony de Bree worked in Financial Services including in corporate venturing and e-commerce for 26 years and he made the transition from banker to entrepreneur working from home and making money online with his own "online plan b" with digital products as side-hustles in 2000 and as hybrid business owner since 2011. Since the beginning of the Covid-19 pandemic, he helps corporates, small business owners, startups & scaleups to define and implement the best digital survival strategy and he helps managers and employees to become a successful entrepreneur with a personal digital-right skilling plan.

You might like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!