‘Duurzaam Kapitalisme’ eindigt waar ‘Groeien zonder te groeien’ begint Updated for 2024

Willem Schramade over Groeien zonder te groeien. Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie_review door Tony de Bree

Updated: June 24, 2024

View Post

Goedemorgen,

heb het boek van Willem Schramade, ‘Duurzaam kapitalisme’ dat hij mij toestuurde gelezen. 

Een goed overzicht. 

Het is een goed overzicht van ontwikkelingen en modellen rond sustainable finance en wat er in de praktijk misgaat. Het meeste was mij wel bekend vanwege mijn eigen verleden in de wereldwijde bancaire sector en in finance inclusief de financiele crisis en de echte oorzaken daarvan. Dat neemt niet weg dat het een goed en leesbaar overzicht is dat Willem geeft. 

‘Hoe we er gaan komen’ .

Het laatste hoofdstuk van het boek van Willem heet ‘Hoe we er gaan komen’. Met o.a. ‘Op weg naar een beter verhaal: loslaten en opbouwen’, ‘Vragen en actiepunten’ en ‘Nu aan de slag’. 

Willem geeft daarin aan zoals de titel van het hoofdstuk al weergeeft, hoe we daar naar zijn mening zouden moeten komen. Daarbij speelt inderdaad een beter verhaal een belangrijke rol en ‘nu aan de slag’ in plaats van blijven praten en discussieren. Helemaal mee eens.  

Meer: Willem Schramade van ‘Duurzaam kapitalisme’ over ‘Groeien zonder te groeien” & ‘‘Donut economie, Fantoom groei en Groeien zonder te groeien’

Conclusie: ‘Duurzaam kapitalisme’ eindigt waar ‘Groeien zonder te groeien’ begint

Als je het goed bekijkt, zijn ‘Duurzaam kapitalisme’ en ‘Groeien zonder te groeien’ complementair aan elkaar. ‘Groeien zonder te groeien’ geeft aan de hand van het hoofdstuk over minimalisme en een groot aantal concrete voorbeelden antwoord op de twee laatste vragen van Willem ‘Wat kunnen jouw gedrag en kapitaal bereiken?’ en ‘Hoe we er gaan komen?‘. Mooi toch?  

Tot snel,
Tony

p.s. Volg me op Linkedin of op Instagram

About the Author: tonydebree

Tony de Bree worked in Financial Services including in corporate venturing and e-commerce for 26 years and he made the transition from banker to entrepreneur working from home and making money online with his own "online plan b" with digital products as side-hustles in 2000 and as hybrid business owner since 2011. Since the beginning of the Covid-19 pandemic, he helps corporates, small business owners, startups & scaleups to define and implement the best digital survival strategy and he helps managers and employees to become a successful entrepreneur with a personal digital-right skilling plan.

You might like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!