Corona: hierdoor zitten startups & scale-ups in de financiële problemen

'Corona: hierdoor zitten startups en scale-ups in de financiele problemen' door Tony de Bree

View Post

Goede morgen,

veel ondernemers in Nederland zijn in grote financiele problemen gekomen door de Coronacrisis en daar horen zeker ook startups en scaleups bij.

Als je naar hun kasstroomoverzichten kijkt of naar de winst- en verliesrekening zie je daar iedere keer weer dezelfde redenen voor. Hier zijn ze:

  • tijdelijke of structurele vraaguitval met als gevolg geen of veel minder inkomsten;
  • veel te hoge niet noodzakelijke kosten;
  • te hoge aflossingkosten;
  • te veel en vaak onnodige externe financiering (investeringen, externe leningen en kredieten).

Wat doen succesvolle startups & scale-ups anders?

Succesvolle startups proberen zo veel mogelijk externe financiering te vermijden & dat is al zo sinds 1997 toen ik met het beoordelen van startups bij corporate venturing van ABN Amro begon en dat komt ook weer terug uit de verhalen van 23 betekenisvolle ondernemers in ‘Groeien zonder te groeien’.

Meer: ‘Doe-het-zelf startup leerpakket‘ & Doe het-zelf startup & scale-up leerpakket’.

Dan kun je dus op dit moment twee dingen doen als oprichter van een startup of CEO van een scale-up tijdens Corona:

  1. Je kunt mee blijven doen met de ‘Groeien moet’ industrie en mensen uit eigen belang aanzetten om nog meer extern te lenen en te financieren en te lobbyen om extra steun van minister Hoekstra.
  2. Je kunt proberen om voor oprichters van startups echt het verschil te maken door ze een aantal praktische hulpmiddelen te geven in de vorm van een soort ‘overlevingsgids’ om hun overlevingskans te vergroten met een simpel 5 stappenplan dat je helpt om zelf en zoveel mogelijk mensen uit je startup team te Corona te laten overleven.

Mijn ‘why’ is om zoveel mogelijk mensen te helpen voor zichzelf te kunnen zorgen.

Ik heb voor het tweede gekozen, in het verlengde van mijn persoonlijke missie, mijn ‘why’. En daarom heb ik er voor gekozen heel snel het ‘noodpakket voor startups’ ‘Overlevingsstrategie voor startups’ te maken om oprichters van startups echt te helpen met een simpel stappenplan, checklists, canvassen en gratis online tutorials (vorm van e-learning).

Meer weten? Bel me of whatsapp me op 06-34387806. 

Succes er mee!

Tony de Bree

p.s. Omdat het een korte gids moest zijn, is de inhoud beperkt tot die 5 stappen. Alle andere thema’s zoals of jij geschikt bent ja of nee en de samenstelling van je startup-team kun je vinden in ‘Kan het vliegen?’.

About the Author: tonydebree

Tony de Bree is a born survivor. He worked 26 years in global banking & finance. IN ICT, in Educational Technology, in corporate strategy & change, outsourcing, offshore banking & splitting up ABN Amro Bank globally. In 2001 he started to make money online from home with digital products next to his dayjob as 'online plan b'. In 2011, he became independent business owner helping senior managers, startups, scaleups & SMEs to survive and grow with on demand consulting, training & coaching and as Dragon.

You might like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.