‘Groeien moet’ mythe 1: ondernemers moeten extern financieren

'Succesvolle ondernemers gaan om met tegenslagen' door Tony de Bree

Goede morgen,

gisteren begonnen met begeleiden van starters bij de Haagse Hogeschool bij de Minor Entrepreneurship. Is super.

We lopen alle onderdelen van een businessplan door. De omvang en inhoud van het businessplan varieert afhankelijk van het soort probleem dat je met de bedrijf wilt oplossen. maar over het algemeen hanteren we de criteria ‘kwaliteit is beter dan kwantiteit’ & ‘keep it simple’.

Mythe 1: starters ‘moeten extern financieren’.

Wat dan weer opvalt is dat studenten leren bij ‘financiering’ dat je ‘naar de bank moet’, dat je ‘extern moet financieren’ etc etc.

Dat ‘moet’ dus juist helemaal niet. Wat wel ‘moet’?

Er moet veel meer aandacht worden besteed aan revenue-based financing/customer-based financing bij finance opleidingen en trainingen. Dat is de beste basis voor financiering. Waarom?

Corona laat zien dat veel ondernemingen waaronder niet alleen corporates, maar ook veel zzp’ers en startups & scale-ups in de financiele problemen zijn gekomen door te veel externe financiering (aflossingskosten) en door te veel externe leningen en kredieten, door verkeerde afspraken met corpoate en private investeerders en door te veel innovatiesubsidies.

Wat doen succesvolle ondernemers waaronder startups & scale-ups anders?

Succesvolle starters, startups & scale-ups proberen zo veel mogelijk externe financiering te vermijden & dat is al zo sinds 1997 toen ik met het beoordelen van startups bij corporate venturing van ABN Amro begon en dat komt ook weer terug uit de verhalen van ondernemers in Kan het vliegen? en van de 23 betekenisvolle ondernemers in Groeien zonder te groeien.

Oprichters van startups & externe financierders waaronder banken, en andere kredietverstrekkers hebben gewoon niet dezelfde belangen en zeker niet in een crisis als de Covid-19 crisis.

Skype me op tony.de.bree of whatsapp of bel me op 06-34387806.

Succes en houd je aan de 1,5 afstand, ok?
Tony de Bree

p.s.

Volg me op LinkedIn of op Instagram.

About the Author: tonydebree

Tony de Bree worked in Financial Services including in corporate venturing and e-commerce for 26 years and he made the transition from banker to entrepreneur working from home and making money online with his own "online plan b" with digital products as side-hustles in 2000 and as hybrid business owner since 2011. Since the beginning of the Covid-19 pandemic, he helps corporates, small business owners, startups & scaleups to define and implement the best digital survival strategy and he helps managers and employees to become a successful entrepreneur with a personal digital-right skilling plan.

You might like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!