Updated: January 19, 2025
Hoi,
Het gebruik van E-learning en de ontwikkeling van online cursussen en blended learning cursussen, nemen een hoge vlucht sinds het begin van de Covid-19-pandemie. Ik volg zelf dagelijks als sinds 2011 online cursussen met verschillende interactievormen waaronder online Tutorials en opgenomen webinars van echte succesvolle online ondernemers & online marketeers wereldwijd.
Dat doe ik als minimalistisch ondernemer om mezelf voortdurend persoonlijk, snel en met hoge kwaliteit online & offline te right-skillen. Daarmee bespaar ik kostbare tijd, energie en geld uit in vergelijking met dure en tijdrovende groepsgewijze opleidingen.
Gratis cursus ‘E-learning in het onderwijs’
En daarom heb ik besloten omdast een aantal van mijn klanten daar om vroegen, een aantal gratis lessen met jullie te delen over ‘E-learning in het onderwijs’. Over het ontwerpen en lanceren van je eigen online cursus op basis van mijn eigen ervaring sinds 1983, toen ik begon te leren hoe ik de eerste online cursussen aan de universiteit van Leiden moest ontwerpen en produceren. Iets wat ik later op grote schaal als programmamanager e-learning in de ICT bij de Amro Bank en tot 1993 als Head of Educational Technology bij ABN Amro Bank met succes heb toegepast in het Nederlands en in het Engels.
Hieronder volgt les 1!
5 Tips om een online cursus onderwerp te kiezen (les 1)
Beginnen met het maken van je eerste online cursus kan best spannend en toch ook ontmoedigend zijn. Het kiezen van een onderwerp voor je online cursus is het belangrijkste onderdeel van het e-learning ontwerp proces. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, vindt je hier enkele tips voor het kiezen van het best online cursus onderwerp.
1. Zoek uit waar jij volgens anderen goed in bent
Als je anderen iets wilt leren, moet je iets kiezen waarin je volgens hen ook echt in uitblinkt. Je hebt misschien ergens voor gestudeerd en er een diploma in behaald, of je hebt het misschien op een andere manier aantoonbaar in de praktijk geleerd waardoor mensen kunnen zien dat je er echt verstand en ervaring in hebt. Maak dus een lijst met dingen waarin je volgens anderen uitblinkt en waar je veel over weet.
Dit zal je helpen om een aantal ideeën en opties op een rijtje te zetten. Dan wordt het gemakkelijker om de onderwerpen en onderwerpen te verfijnen als je eenmaal gaat kijken naar alle stukjes die in de cursus moeten komen. Nadat je hebt gekeken naar wat welke groep mensen echt nodig hebben en wat belangrijker is, waarvoor ze willen betalen…..en liefst zo snel mogelijk! Want ‘cash =king’.
2. Zoek waar je gepassioneerd over bent
Als je ergens goed in bent maar er geen passie voor hebt, dan word je online cursus nooit een succes. Gepassioneerd zijn over het onderwerp is dus ook een must. Hierdoor kom je oprechter over en ben je ook meer gemotiveerd om er ene mooie online cursus van te maken. Enthousiasme en passie is ook vereist als je video-tutorials met jezelf wilt gaan inzetten als leervorm bijvoorbeeld.
Meer: ‘E-learning in het onderwijs: meer dan video tutorials en webinars’ & ‘Innovatief hoger onderwijs met Overlevingsstrategie voor startups bij Management of ICT’
3. Zoek uit wat de trends zijn en waar er behoefte aan is.
Vraag en aanbod vormen de basis van elk winstgevend bedrijf, en hetzelfde geldt voor het maken en lanceren van een online cursus, zker nu in deze crisis. Als er geen echt dringende vraag is naar wat je mensen wilt leren, zal niemand de cursus volgen. Dit betekent dat je nutteloos tijd, geld en energie heb besteedt zonder dat je er iets mee op schiet. Dat is vooral nu het geval bij deze Covid-19-pandemie.
Er zijn veel mensen die online cursussen proberen te ontwerpen en online aan te bieden, dus je moet echt kijken naar trends en waar jij met jouw kennis en ervaring het verschil kunnen maken in het leven van een bepaalde groep mensen.
4. Kies je specifieke niche
Als je erover hebt nagedacht om een online cursus te maken, is de kans groot dat je ook hebt nagedacht over wat voor soort mensen je online cursus zouden volgen. Als je hier lang over nadenkt, kun je een ideale klant krijgen. Als je dat eenmaal doet, kunt je je cursus op deze persoon afstemmen.
Mijn tip: maak die niche zo concreet mogelijk. Je kunt dat doen op basis van een bepaald profiel, bv mensen van boven de 45 die werkloos zijn of op basis van wat we een ‘billion dollar niche’ noemen: een thema of onderwerp van bij veel mensen nu speelt. Bv ‘finding your why?’, ‘omscholing in crisistijd’ of ‘coaching in crisistijd’.
5. Test je ideeën
Als je eenmaal de naar jouw gevoel de 4 beste ideeën hebt uitgekozen (dat kun je bv doen met een van de templates uit Geld Verdienen met jezelf), ga dan naar sociale media en test die ideeën. Op Twitter, Facebook of LinkedIn kun je een poll maken en mensen vragen wat hun echte problemen en behoeften zijn en in welke online cursus ze eventueel het meest geïnteresseerd zijn.
Op die manier kun je inschatten hoe succesvol een bepaald onderwerp zou kunnen zijn door het te testen in een kleinere groep. Dit zou ervoor zorgen dat je niet onnodig tijd, geld en energie gaat besteden aan een onderwerp dat niet in de smaak zal vallen bij een groep mensen die zo’n online cursus echt nodig zou hebben en ervoor zouden willen betalen.
Dit zijn mijn 5 persoonlijke tips in les 1 van de gratis cursus ‘E-learning in het onderwijs’ over het kiezen van het beste online cursusonderwerp. Maar uiteindelijk hangt het er echt van af welk verschil je met je cursus wilt maken van welke groep mensen.
Maak geen cursus omdat je denkt dat deze goed zal verkopen. Als je er niet gepassioneerd over bent en als er geen echte urgente behoefte aan is, dan heeft het geen zin om het te doen.
Morgen beginnen met e-learning ontwerpen?
Als ik je kan helpen met je ‘e-learning in het onderwijs’ als je je b.v. wilt om- of bijscholen als docent of als je als ondernemers verschillende vormen van e-learning en online cursussen wilt inzetten als inkomstenstroom, aarzel dan niet om me te bellen via Skype op tony.de.bree of wa via 06-34387806.
Vriendelijke groeten,
Tony de Bree