Goedemiddag,
D66 met Sigrid Kaag voorop wil graag ‘onderwijs op 1 zetten’. Mee eens, maar dan wel in ander onderwijs, ander onderzoek en andere wetenschap dan nu.
Waarom? Daar is een aantal redenen voor:
1) We weten al lang hoe je leren op afstand en blended learning didactisch en onderwijskundig optimaal kunt ontwerpen en uitrollen, ook voor kinderen en studenten (sinds het jaren’80 van de vorige eeuw).
2) Er zijn (ik spreek uit eigen ervaring sinds 1982 bij de RU Leiden en later bij de Amro bank en ABN Amro, zie hier op LinkedIn) veel mogelijkheden om met blended learning het individuele kind en de individuele student centraal te stellen.
3) Het is didactisch & onderwijskundig gewoon onjuist om te stellen dat groepsgewijs leren altijd de beste oplossing is en dat docent-gestuurd offline en online onderwijs dat ook altijd is.
Een voorbeeld:
Ik ben vorige week ingevallen bij een online MBA in de Zorg die van 9.00 uur tot 19,30 uur ‘s avonds moest duren met groepsgewijs online college…..nee dus. Heb het programma omgewerkt naar een blended learning programma met verschillende leervormen tot 16.00 uur inclusief pauzes & vragen beantwoorden over individuele plannen en in samenspraak met de studenten gedurende de hele dag. Was super volgens de individuele studenten.
4) Veel van de ‘oude-normaal’ onderwijsuitgaven gaan tot op de dag van vandaag naar overhead, het Ministerie en naar bureaucratie en administratie. Dan zijn onnodige, niet noodzakelijke kosten. Zeker in crisistijd.
Conclusie.
Investeren in onderwijs moet inderdaad op 1, helemaal mee eens, maar dan wel in ander relevant onderwijs inclusief in om- en bijscholing van docenten in plaats van te investeren in het ‘oude-normaal business-as-usual’ onderwijs.
Meer weten over het omzetten van groepsgewijs onderwijs naar blended learning/ Email me dan hier.
2 Comments