Corona-app: Minister Hugo de Jonge selecteert high-tech startups volgens het ‘oude normaal’ Updated for 2024

'Corona-app: Minister Hugo de Jonge selecteert high-tech startups volgens het 'oude normaal' door Tony de Bree

Updated: June 23, 2024

Maandagochtend stonden de kranten vol met kritiek op het selectieproces van het Ministerie van Volksgezondheid en Minister Hugo de Jonge voor een Corona-app. De NRC kopte ‘Ministerie kleunt mis met appathon. En binnen in de krant ‘Negentig seconden voor een pitch’.

Eerlijk gezegd moest ik ontzettend hard lachen. Want hiermee kregen Accenture en andere grote aanbieders etc gewoon een koekje van eigen deeg. Waarom? Wel hierom:

  • Accenture en andere Corporates organiseren al jarenlang ‘elevator pitch wedstrijden’ om ideeen, startups en scaleups te selecteren. Nu merkt men zelf wat voor flauwekul dat is.
  • Het Ministerie van Volksgezondheid heeft het gebruikelijke selectieproces gevolgd wat ‘moet’ volgens Lean startup en de grote startup accelerators in de Nederlandse ‘startup industrie’ en élevator pitch’ industrie.
  • Zoals je leert in alle populaire boeken over startup selecteren in de Nederlandse op subsidies gebaseerde ‘startup industrie’ en ‘de elevator pitch’ industrie, heeft het Ministerie ook hier weer allemaal IT ‘ experts’ uitgenodigd om te laten selecteren, maar zoals gebruikelijk is bij veel high-tech startup selectieprocessen door non-professionals: de klanten, in dit geval de burgers van Nederland, niet.

De 1e centrale vraag had moeten zijn:

Hoe zorgen we ervoor dat 60% van de burgers van Nederland deze app gaat downloaden en gebruiken?

en de 2e vraag had moeten zijn:

Welke mensen betrekken we bij het selectieproces vanaf het begin tot het einde om de slaagkans te vergroten? 

Hoe ging het nu? ‘Tientallen ambtenaren, ontwikkelaars en experts waren druk in de weer en trokken van zaal tot zaal. Er waren drie soorten experts ‘veiligheid’, ‘privavcy’ en ‘doelmatigheid’……

I rest my case.

Conclusie. 

Het Ministerie van Volksgezondheid en de minister heeft dus niets anders gedaan dan de startup selectie procedure volgen zoals alle Overheidsinstellingen centraal en decentraal die toepassen en corporates zoals Accenture dat ook op basis van o.a. Lean Startup doen en zoals we aan alle Hogescholen aan studenten ‘entrepreneurship’ nog steeds leren.

Op basis van ‘elevator pitches’ en op basis van eigen voorkeuren van ‘experts’ zonder de eindgebruiker c.q. de klanten erbij te betrekken, gewoon volgens het ‘oude normaal’.

Terwijl er in de professionele hoek van investeerders niet of nauwelijks aandacht wordt geschonken aan elevator pitches, ideeen en passie maar aan de persoon van de ondernemer en 6 andere vragen (zie ‘Kan het vliegen?).

En zoals een succesvolle ondernemer uit ‘De scale-up blueprint’ zei die ook geen extener financiering nodig heeft gehad ‘als je wilt pitchen moet je naar de toneelschool’.

‘Als je wilt pitchen, moet je naar de toneelschool’.

Dus stop met die ‘elevator pitch hype’ en introduceer het ‘nieuwe normaal’ voor het professsioneel selecteren in kansrijke startups door goed opgeleide mensen bij Overheid en stop met het investeren van Belastinggeld in kansloze startups en scale-ups die vervolgens weer ‘gered’ moeten worden.

Nog een prettige dag,
Tony de Bree

p.s.
Let’s connect op LinkedIn of volg me op Twitter hier.

About the Author: tonydebree

Tony de Bree worked in Financial Services including in corporate venturing and e-commerce for 26 years and he made the transition from banker to entrepreneur working from home and making money online with his own "online plan b" with digital products as side-hustles in 2000 and as hybrid business owner since 2011. Since the beginning of the Covid-19 pandemic, he helps corporates, small business owners, startups & scaleups to define and implement the best digital survival strategy and he helps managers and employees to become a successful entrepreneur with a personal digital-right skilling plan.

You might like

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected !!